Версия для печатиНа печать Написать письмоНаписать письмо ВойтиАвторизация Карта сайтаКарта сайта
Православна Дарниця
Православна Дарниця
Головна
 
Св. Прав. Іоанн Кронштадтський: Житіє і Писання
 
Церковні новини
 
Життя парафії
 
Розклад Богослужінь
 
Будівництво храму
 
Церковні Таїнства і Священнодії, що здійснюються на потребу православних
 
Настоятель
 
Виступи, статті
 
Проповіді
 
Як нас знайти
 
Ваші пожертви
 
Контакти
 

Виступи на радіо, газетні статті настоятеля храму прот. Нестора Коломійця

Божественна Літургія.

28.01.2009

  Минулого разу ми говорили, що причастя Тіла і Крові Христової є найбільшим Таїнством Православної Церкви, найважливішим моментом нашого духовного життя. Для того щоб причаститися необхідно спершу примиритися з Господом у таїнстві Сповіді. Для причастя необхідно прийти до храму, де під час  богослужіння відбувається це таїнство.         

  Часто можна почути, що на службі стояти нецікаво, бо нічого незрозуміло, а ще треба і стояти не одну годину. Але я переконаний що це відмовки для тих, хто лінується відвідувати храм. Ми можемо годину, а то й більше з цікавою нам людиною, не помічаючи, як спливає час, тому і в храмі, якщо будемо проводити час не в думках про буденне, а в спілкуванні з Господом, то не помітимо як і закінчиться Богослужіння. Відносно незрозумілості, то це нібито дійсно так: незвична, і тому незрозуміла, мова, мелодії, обряди, наче в музеї. Хіба це може бути цікаво? Але те саме відбувається, якщо людина вперше потрапляє на балет: незрозумілі рухи, складна мелодія… Чому? Бо ми не розуміємо мови балету. Так само і з богослужінням. Якщо ми починаємо його регулярно відвідувати, то незрозумілості починають зникати.

   Богослужіння, на якому відбувається Причастя, називається Літургією, з грецької це перекладається “спільна справа” – справа усієї Церкви, усіх християн. Само Таїнство часто називається Євхаристією – з грецької – “подяка”, подяка за спасіння, за життя з Богом, за все, що є доброго в нашому житті, бо все є даром Божим.

   Починається Літургія вранці, в церкві починають читають часи – коротку службу, яка складається переважно з псалмів. В цей час у вівтарі відбувається приготування хліба і вина для Таїнства, і здійснюється молитва за живих і спочилих християн по запискам, які віруючи подають у вівтар. Потім в кінці служби, ці записки можна забрати разом з просфорами, маленькими круглими хлібцями з яких вийняті частинки за здоров`я і упокой наших рідних. Ця перша частина зветься Проскомидією – з грецької “приготуванням”.

   Після неї починається друга частина – так звана “літургія оглашенних”, на якій співаються псалми, читається Св. Письмо, виголошується проповідь. На цій частині богослужіння дозволялось бути присутніми тим, хто готувався до хрещення.

   Третя частина називається "літургія вірних", на якій і відбувається освячення Хліба і Вина, і причастя ними. Спочатку Дари переносяться з жертовника, де їх готували спочатку служби, на Престол де відбудеться їх освячення, всі в храмі співають "Символ віри – висловлюючи цим єдність у вірі. Починається освячення Дарів, і всі ми згадуємо усі милості Божі, установлення Причастя Ісусом Христом, і просимо щоб Дух Святий зійшов на хліб і вино і зробив їх Тілом і Кров`ю Спасителя. Потім підноситься молитва за Церкву, за державу. за всіх нас, ми співаємо молитву Отче наш. Починається причастя спочатку священників, потім мирян. Далі йде подяка за причастя, і закінчення служби. Отже тепер ми зможемо більш свідомо перебувати у храмі і приєднувати свії голос до молитви Церкви. Безумовно, цей опис Літургії дуже стислий і ми при бажанні можемо через літературу більш докладно ознайомитися з цим найголовнішим богослужінням Православної Церкви.       

 

Комментировать » Комментариев (0)


К списку статей
Другие статьи